Zakon i red
Domovnica
Domovnica je javna isprava kojom dokazujete hrvatsko državljanstvo, a izdaje je matični ured općine u kojem ste upisani u knjigu državljana

Domovnica je jedna od isprava kojom se dokazuje hrvatsko državljanstvo.

Državljanstvo se dokazuje važećom osobnom iskaznicom, putovnicom ili vojnom iskaznicom, a ako nemate nijednu od tih isprava, državljanstvo dokazujete domovnicom.

Domovnica se izdaje iz knjige državljana, jedinstvene evidencije u koju se upisuju osobe koje su po odredbama Zakona o hrvatskom državljanstvu stekle hrvatsko državljanstvo.

Evidenciju o državljanstvu za osobe s prebivalištem u Hrvatskoj vodi matični ured ovisno o mjestu upisa, a o hrvatskim državljanima koji imaju prebivalište u inozemstvu Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba.

Izdavanje domovnice

Ako ste rođeni u Hrvatskoj, domovnicu možete podići u matičnom uredu prema mjestu upisa. Tamo ćete ispuniti zahtjev za izdavanje domovnice i platiti pristojbu u iznosu od 20 kuna te pet kuna za obrazac zahtjeva.

Popis matičnih ureda s kontakt-podacima i radnim vremenom  pronaći ćete na stranicama Ministarstva uprave

Matični uredi u Hrvatskoj (otvara novi prozor).

Ako ste rođeni u inozemstvu i nemate prebivalište u Hrvatskoj, za izdavanje domovnice obratite se Gradskom uredu za opću upravu u Zagrebu, Trg Stjepana Radića 1, i Područnom uredu Centar, Ilica 25.

Primjer zahtjeva možete preuzeti i sa stranica ureda državne uprave u županijama (u zaglavlju je naveden primjer matičnog ureda u Splitu)

Zahtjev za izdavanje domovnice (pdf, otvara novi prozor).